Czekolada smakuje świetnie w każdej postaci. Osobiście nie wyobrażam sobie bez niej życia. Z resztą takich osób jest zapewne wiele. Oto przepis na deser dla wszystkich czekoladowych łasuchów – lekki mus z pomarańczową nutą.
Mus czekoladowo-pomarańczowy – przepis:
100 ml śmietany kremówki 30%
100 g gorzkiej czekolady
100 g mascarpone
60 g cukru
skórka otarta z jednej pomarańczy
1 pomarańcza
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy. Śmietanę ubijamy z 20 gramami cukru. Po zestawieniu czekolady z kuchenki dodajemy do niej mascarpone i dokładnie mieszamy. Później do jednorodnej masy dodajemy bitą śmietanę, ponownie mieszamy. Masę wstawiamy na 45 minut do lodówki, w międzyczasie roztapiamy w rondelku 40 gram cukru i z tak powstałego karmelu robimy różne ozdoby. Mus nakładamy bezpośrednio na talerz, na którym będzie podany. Deser ozdabiamy, kakao, karmelowymi dekoracjami oraz kawałkami pomarańczy.