W moim rodzinnym domu, kiedy zostawały ugotowane ziemniaki robiło się: kopytka, leniwe, albo specjalny rodzaj placków smażonych w dużej ilości oleju. Potem w nasze progi zawitały jeszcze kluski śląskie, ale mimo to placki były chyba najczęściej. Dziś moja, nieco mniej kaloryczna wariacja na temat przysmaku z dzieciństwa.
Placki z ziemniakami – przepis (porcja na 1 osobę):
2 czubate łyżki mąki
1 jajko
2 średnie, ugotowane ziemniaki
1 łyżka masła
5-9 łyżek mleka (zależy od wielkości ziemniaków)
sól, pieprz, estragon
Do miseczki wrzucamy ziemniaki, przyprawy i wlewamy mleko. Całość ucieramy na gładką masę. Następnie dodajemy jajko, masło oraz mąkę dokładnie mieszamy (jeśli ciasto jest za gęste aby łatwo się je nakładało łyżką należy dodać jeszcze odrobinę mleka). Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładamy łyżką niewielkie placki. Podsmażamy aż będą złociste.