Temperatura na zewnątrz spada a moje zapotrzebowanie na zupy i mięso drastycznie wzrasta. Co raz częściej wybieram treściwsze dania. Ostatnio przygotowałam delikatne polędwiczki wieprzowe z dodatkiem śliwek podane z kaszą perłową.
Polędwiczki w sosie śmietanowo-śliwkowym i kaszą perłową – przepis:
 polędwiczka wieprzowa
 500 g śliwek węgierek 
 200 ml śmietany 12% 
 2 małe cebule
 pół pęczka natki pietruszki 
 sól, pieprz, tymianek 
 kasza perłowa 
Polędwiczki kroimy w cienkie plasterki, obtaczamy w mące i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek. Podsmażamy 2-3 minuty i dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Po około 5 minutach dodajemy obrane ze skóry śliwki i podsmażamy do momentu, aż z owoców zrobi się pasta. Na sam koniec dodajemy śmietanę (dodajemy stopniowo, tak by się nie zważyła), posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy po czym dokładnie mieszamy. Przesmażamy przez 2-3 minuty. Polędwiczki podajemy z kaszą perłową ugotowaną na sypko.

					