Uwielbiam truskawki, ale w tym roku tak się jakoś zdarzyło, że sięgnęłam po nie dopiero trzeci raza. W najbliższych dniach zamierzam naprawić te niedopatrzenie, a już teraz zapraszam na puszyste, cudowne ciasto czekoladowe z owocami.
Puszyste ciasto czekoladowe z truskawkami – przepis:
220 g mąki
400-500 g truskawek
150 g gorzkiej czekolady
200 g masła
130-150 g cukru
5 jajek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Białka ubijamy z cukrem przez 5-6 minut. DO czekolady z masłem dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie masę czekoladową łączymy z ubitymi białkami, mieszamy. Na sam koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę mieszamy szpatułką, po czym przelewamy do formy (moja miała 24 x 34 cm). Umyte i osuszone truskawki obtaczamy lekko w mące i układamy na cieście (lekko wciskając w masę). Ciasto pieczemy przez 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.