Risotto to potrawa posiadająca same zalety. Można ją łatwo i szybko przygotować czy dodać do niej co się chce, a po za tym jest to danie jednogarnkowe (lub prawie jednogarnkowe), wiec zostaje po nim niewiele zmywania. Dziś przepis na szybką, kremową potrawę o delikatnym smaku – risotto z mascarpone.
Risotto z mascarpone – przepis:
300 g ryżu do risotto
600 ml bulionu
200 ml białego wina
250 g serka mascarpone
mała pierś z kurczaka
1 duża cebula
150 g fasoli szparagowej
ser do posypania (ulubiony lub parmezan)
sól, pieprz, tymianek
Kurczaka kroimy na małe kawałki i podpiekamy przez 7-8 minut na patelni. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę (danie robimy w dość wysokim garnku). Kiedy cebula się zeszkli, wsypujemy ryż, po czym podsmażamy go przez około minutę dokładnie mieszając. Po chwili dolewamy wino i dokładnie mieszamy. Na sam koniec zalewamy wszystko bulionem, dodajemy: drobno pokrojoną fasolkę, kurczaka, przyprawy oraz sól. Gotujemy przez 15 minut mieszając co jakiś czas. Następnie dodajemy mascarpone i gotujemy kolejne 10-15 minut. Przed podaniem posypujemy serem.