Na zewnątrz jest już całkiem przyjemnie, co pozwala na jedzenie posiłków na świeżym powietrzu. W zeszłym roku, ze względu na dobre warunki pogodowe, mój sezon balkonowy trwał aż do początku października. Nie mogę się też doczekać pikników. Dziś chciałabym się podzielić przepisem na aksamitny sernik z słodko-kwaśną nutą żurawinową. Świetny deser na niedzielny podwieczorek czy poranne śniadanie na trawie.
Sernik czekoladowo-waniliowy z żurawiną – przepis
1000 g sera do serników
200 g suszonej żurawiny
260 g cukru
200 ml śmietany 12%
4 jajka
2 łyżki ekstraktu waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki czubate kakao
Do tortownicy o średnicy 26 cm wysmarowanej masłem (lub wyłożonej papierem do pieczenia) wrzucamy suszoną żurawinę i rozkładamy ją równomiernie. Do miski wkładamy ser, cukier, śmietanę, mąkę ziemniaczaną, jajka i ekstrakt waniliowy. Dokładnie miksujemy. Około 2/3 masy przelewamy przy pomocy łyżki wazowej do tortownicy (tak, by nie popsuć dna z żurawiny). Do pozostałej części masy dodajemy kakao i ponownie mieszamy. Masę kakaową wylewamy powoli na środek masy jasnej, a następnie przy pomocy patyczka do szaszłyków robimy dowolny wzorek, by nadać sernikowi ładny wygląd. Ciasto pieczemy 70-75 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.