Kiedyś nie lubiłam serników. Być może dla tego, że miałam okazję próbować tylko te kupione. Teraz, kiedy robię je sama, wszystko się zmieniło. W domu można przygotować ciasto jakie się chce i z czym się chce. A że jeszcze ciągle jest lato, grzechem byłoby nie wykorzystać sezonowych owoców np. wiśni
Sernik czekoladowo-wiśniowy – przepis:
Spód ciasta:
gotowy biszkopt lub 250 g pokruszonych herbatników wymieszanych z 40 g roztopionego masła
Masa wspólna:
1000 g twarogu do serników
110 g cukru
3 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Herbatniki kruszymy, mieszamy z roztopionym masłem i wykładamy na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. W misce dokładnie mieszamy ze sobą ser, cukier, 3 jajka oraz mąkę ziemniaczaną. Gładką masę dzielimy na dwie równe części.
Część czekoladowa:
połowa wspólnej masy sernikowej
200 g gorzkiej czekolady
150 ml śmietany kremówki 36 %
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy jest płynna zaczynamy dolewać do niej po woli śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy. Na koniec małymi porcjami łączymy masę serową z rozpuszczoną czekoladą z kremówką. Całość wylewamy na spód ciasta.
Część wiśniowa:
połowa wspólnej masy sernikowej:
30 g cukru
250-300 g drylowanych wiśni
itemprop=”recipeInstructions”Drylowane, świeże wiśnie wrzucamy do masy sernikowej i mieszamy prze 2-3 minuty. Ciasto wylewamy do formy (na masę czekoladową) i rozprowadzamy tak, by nie wymieszać dolnej warstwy. Pieczemy przez 80 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i płatkami migdałowymi.