Truskawki można wykorzystać też do przygotowania pysznego sernika. Słodka waniliowa baza serowa dobrze komponuje się z zapachem i smakiem pieczonych truskawek.
Sernik waniliowy z truskawkami – przepis:
380 g twarogu półtłustego
250-300 g truskawek
200 ml śmietany kremówki 30%
120 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 jajka
2 łyżki ekstraktu waniliowego
Ser mielimy dwa, trzy razy. Zmielony twaróg, cukier, jajka, ekstrakt waniliowy, kremówkę i mąkę ziemniaczaną wrzucamy do miski, po czym całość miksujemy mikserem na gładką masę. Masę przelewamy do formy (o średnicy 20-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej masłem. Na wierzchu układamy umyte i osuszone truskawki. Sernik wstawiamy na 60-70 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu sernik wstawiamy jeszcze na 2-3 godziny do lodówki.