Jakiś czas temu miałam okazje wziąć udział w prezentacji przygotowywania kuchni japońskiej, która odbyła się w Ambasadzie Japonii. Oto pierwszy z trzech przepisów zaproponowany przez szefa kuchni Yasuhiro Tsudę.
Takikomi gohan z kurczakiem – przepis:
1/4 marchwi
1-2 suszone grzyby shiitake
1/4 korzenia łopianu
5 g glonów hijiki
50 g mięsa z udek kurczaka
300 g ryżu krótkoziarnistego (waga po namoczeniu)
270 ml dashi (lub wywaru na bezie dashi składającego się z 300 ml dashi, 30 ml nihonshu, 15 ml mirin i 25 ml jasnego sosu sojowego)
Składniki drobno pokroić. Składniki do wywaru na bazie dashi wymieszać ze sobą. Mięso z kurczaka przelać wrzątkiem. Następnie dodać szczyptę soli i dobrze wymieszać ręką. Ryż i pozostałe składniki dodać do wywaru i zagotować na dużym ogniu w garnku z terakoty. Kiedy ryż zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i pozostawić na nim przez 6 min. Wyłączyć ogień. Ryż pozostawić w garnku przez ok. 20 min.