We wcześniejszym wpisie podsunęłam Wam kilka propozycji na prezenty w postaci książek kulinarnych. Do tej listy dorzucam jeszcze Miskę szczęścia Laury Osęki. Jeśli lubicie proste, sezonowe i ciekawe dania, to pozycja dla Was. Motywem przednim książki jest miska. Zdjęcia są proste, ale bardzo działające na apetyt. A co znajdziemy w środku? Ot na przykład przepis na jesienną owsiankę.
Krem grzybowy z piernikowym porem Agaty Wojdy – przepis (20 porcji):
100 g płatków owsianych górskich lub zwykłych
500-600 ml mleka migdałowego bądź krowiego
200 g dyni hokkaido lub butternut
1 niewielka czerwona cebula
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
szczypta płatków chili
1 łyżeczka miodu
2-3 listki szałwii
sól, pieprz
10 g twardego sera dojrzewającego, np. Džiugas lub Emilgrana
2 łyżki zmieszanych ziaren słonecznika i dyni
W garnku umieść płatki owsiane, mleko migdałowe, dodaj szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj około 15 minut. Dynię pozbaw pestek i pokrój w centymetrową kostkę. Cebulę obierz i posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, ocet, chili i miód. Smaż przez chwilę, po czym dołóż dynię i listki szałwii. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Owsiankę podawaj ze smażoną dynią, posypaną startym na tarce o małych oczkach serem i ziarnami słonecznika oraz dyni.