Kto powiedział, że sernik musi być zawsze na słodko? Może być również w wersji wytrawnej. Przyznam się, że pomysł zrobienia go na słono chodził za mną od dłuższego czasu, ale jakoś zawsze nie było okazji. Ostatnio zostało mi trochę sera, więc zabrałam się za gotowanie. Na pierwszy ogień poszło danie ze szpinakiem. Efekt okazał się bardzo pozytywny, a w planach są już kolejne serniczki np. z dodatkiem boczku.
Wytrawne serniczki ze szpinakiem – przepis:
180 g sera do serników
120 g śmietany
2 jajka
3 ząbki czosnku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
200 g szpinaku
1 średnia cebula
sól, pieprz
Szpinak przyprawiony solą i pieprzem przesmażamy na patelni z drobno posiekaną cebulą (tak, by odparować wodę). Do miski wrzucamy ser, śmietanę, jajka, mąkę ziemniaczaną, drobno posiekane ząbki czosnku, sól i pieprz, po czym dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do dwóch tortownic o średnicy 10-12 centymetrów. Na wierzchu równomiernie rozkładamy przesmażony szpinak. Serniczki pieczemy przez 60-70 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni.