Lane kluski to dla mnie jeden z symboli dzieciństwa. Wspaniałe, delikatne, rozpływające się w ustach. Genialny dodatek do przeróżnych zup. Bardzo dawno ich nie jadłam. Przypomniałam sobie o nich przypadkiem, szukając zupy, która smakowałaby dorosłym, a jednocześnie była odpowiednia dla szesnastomiesięcznego dziecka. I tak na obiad została wybrana zupa koperkowa.
Zupa koperkowa z lanymi kluskami – przepis:
Zupa
1300 ml wody
400 gram schabu
250 gram śmietany 12%
2 duże marchewki
1 pietruszka
pół pora
pół selera
2 pęczki koperku
oliwa z oliwek
sól, pieprz, tymianek
Schab kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do garnka. Podsmażamy, go przez chwilę na oliwie z oliwek po czym zalewamy wodą. Do zupy wrzucamy pokrojone warzywa w słupki. Gotujemy przez 45 minut, po tym czasie przyprawiamy i dodajemy drobno posiekany koperek.
Lane kluski
2 jajka
3 łyżki mąki
szczypta soli
Do miski wbijamy jajka, dodajemy sól i 3 łyżki mąki. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do szprycy i wyciskamy do gotowej zupy (kluski można również kłaść przy pomocy łyżki). Gotujemy przez 5 minut. Jeżeli zamierzamy zupę podać małemu dziecku, to jest to najlepszy moment, aby ją odlać. Do pozostałej części zupy wlewamy śmietanę. Po 3 minutach koperkowa jest gotowa do podania.