Część teoretyczną mamy już za sobą, możemy zatem przejść do części praktycznej. Przez kilka kolejnych dni pojawi się parę przepisów z wykorzystaniem dyni między innymi: receptury na zupy, placki, sernik, ciasto. Będzie też coś o tym, co można zrobić z niewielkiej uchiki kuri (dyni Hokkaido), o kasztanowym smaku. Zaczniemy od zupy na słono, czyli lekkiego kremu z dodatkiem fety.
Zupa z dyni na słono z fetą – przepis:
600 g miąższu dyni (lub musu dyniowego)
250 g ziemniaków
200 g marchewki
1 duża cebula
600 ml bulionu drobiowego
100 g sera feta
sól, pieprz, oregano, bazylia, odrobina chilli
Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy miąższ dyni, ziemniaki (pokrojone w kostkę), marchew oraz posiekaną cebulę i gotujemy przez 40-45 minut. 1o minut przed podaniem dodajemy przyprawy. Przy pomocy blendera przerabiamy zupę na gładki krem. Po rozlaniu do miseczek, na wierzch wrzucamy kilka kostek sera feta, posypujemy chilli i ozdabiamy świeżymi ziołami.