Raz cieplejsza, raz zimniejsza, ale zawsze jesień. Nie ma co się oszukiwać, lepiej nie będzie aż do wiosny. Tymczasem wraz ze spadkiem temperatury człowiek zaczyna potrzebować bardziej kalorycznego jedzenia. Lekkie, kolorowe sałatki wprawdzie goszczą u mnie w kuchni przez cały rok, ale w sezonie jesienno-zimowym ustępują trochę miejsca bardziej konkretnemu jedzeniu. Na stole zaczynają coraz częściej gościć rozgrzewające zupy, oraz oczywiście dania mięsne. Dziś przepis na jedno z nich – polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-porowym (smakuje nawet tym, którzy nie lubią porów).
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-porowym – przepis:
mała polędwiczka wieprzowa
300 g śmietany 18%
2 duże cebule
1 por
sól, pieprz, estragon
kasza gryczana
Polędwiczki kroimy na plastry o grubości 5-7 milimetrów i podsmażamy na patelni. Po około 6-8 minutach dodajemy posiekaną w kostkę cebulę oraz przyprawy. Kilka minut później dorzucamy cienko pokrojonego pora, po czym po 3-4 minutach dodajemy śmietanę. Na sam koniec dusimy mięso przez 5-6 minut. Polędwiczki możemy podać z kaszą gryczaną.