Deser to taka część posiłku, która spędza sen z powiek nie jednej osobie na diecie. Jak tu sobie odmówić, jak nie spróbować. Od jednego kawałka ciasta jeszcze nikt nie przytył, zwłaszcza jeśli po nim następuje długi spacer. Nie zamierzam jednak dziś pisać o odchudzaniu, ale o tym jak można odchudzić sernik, tak by nie stracił smaku. Są różne pomysły na podstawę sernika: ciasto kruche, ciasto francuskie, ciastka wymieszane z masłem. Moja propozycja to ryż preparowany. Wystarczy go wsypać do formy i zalać masą serową. Na tortownice o średnicy 25 centymetrów wystarczy około 15-20 gram ryżu. Ten prosty zabieg potrafi zmniejszyć kaloryczność ciasta o kilkaset kalorii (20 g ryżu to około 75 kalorii, około 220 gram ciastek wymieszanych z masłem 800-1000 kalorii). A teraz pora na kremowy, rozpływający się w ustach sernik z kokosową nutą.
Przepis na sernik z mlekiem kokosowym:
1000 g sera do sernika
150 g cukru
3 jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
300 ml mleka kokosowego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
15-20 g ryżu preparowanego
wiórki kokosowe
wiórki czekoladowe
Tortownice po bokach smarujemy masłem. Na dno wysypujemy ryż preparowany, po czym rozprowadzamy go równomiernie. Ryż posypujemy cienką warstwą wiórek kokosowych. Ser mieszamy z cukrem, jajkami, ekstraktem waniliowy, mąką ziemniaczaną oraz mlekiem kokosowym (ważne jest by przed otwarciem dobrze wstrząsnąć puszką, tak by powstała jednorodna mieszanina). Masę przelewamy do formy, trzeba robić to o woli tak by ryż się nie przesunął. Sernik pieczemy przez 80-85 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Po ostudzeniu posypujemy wiórkami czekoladowymi.