Jest kilka obłędnych deserów, które powalają. Jednym z nich jest tort bezowy przekładany masą z mascarpone, bitej śmietany i lemon curd. Wodzi on na pokuszenie nawet najbardziej wstrzemięźliwe osoby, jeśli chodzi o spożycie łakoci. No cóż, bardzo trudno oprzeć się delikatnej bezie i masie z cytrusowym akcentem. Jedyną jego wadą jest problem przy porcjowaniu. Beza bardzo się kruszy i dość trudno ładnie go podać.
Przepis na tort bezowy z mascarpone i lemon curd:
250 g cukru pudru
5 białek
1 łyżka octu
200 g mascarpone
200 g śmietany kremówki 36%
150 g lemon curd
30 g cukru
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie powoli dosypujemy cukier i ubijamy dalej. Na sam koniec dolewamy łyżkę octu i ubijamy jeszcze chwilę. Gotowe białka wylewamy do dwóch tortownic o średnicy 25 centymetrów. Bezy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez kolejne 85 minut (piekąc w ten sposób będzie jaśniejsza i ciągnąca, jeśli zaś przez 85 minut beza będzie pieczona w temperaturze 150 stopni będzie ciemniejsza i chrupiąca). Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy bezy do ostygnięcia. Kiedy bezy ostygną przygotowujemy nadzienie. Śmietanę ubijamy z cukrem, a mascarpone ucieramy z lemon curd. Następnie po woli, delikatnie mieszając łączymy bitą śmietanę z mascarpone. Masę nakładamy na jedną bezę i przykrywamy drugą.