Każdy na pewno spotkał się z powiedzeniem kto jada sałatki, ten piękny i gładki. Brzmi trywialnie, ale coś w tym jest. Warzywa i owoce to bogate źródło witamin oraz mikroelementów, a ponieważ robi się co raz cieplej chętniej sięgamy po coś lekkiego do jedzenia. Sałatki to też świetne propozycja obiadowa dla tych, co chcieliby zgubić kilka zbędnych kilogramów.
Sałatka z kurczakiem, bakłażanem, papryką i botwinką – przepis
400 g piersi z kurczaka
pół główki małej sałaty lodowej
1 mały bakłażan
1 papryka
1 duża garść botwinki
2 łyżki majonezu
5 łyżek jogurtu naturalnego
sól, pieprz, tymianek, oregano
W misce mieszamy majonez z jogurtem i przyprawami. Kurczaka kroimy w cienkie paski, wrzucamy na rozgrzaną patelnie i smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy pokrojony w plasterki (lub ćwiartki plasterków) bakłażan i smażymy, aż będzie miękki. Sałatę oraz botwinkę myjemy i osuszamy. Paprykę kroimy w kostkę. Na talerzu układamy sałatę wymieszaną z botwinką, następnie smażony bakłażan, paprykę a na sam wierzch kurczaka. Całość polewamy sosem majonezowo-jogurtowym.