Czasem, aby zjeść bardzo dobrą kolację, nie trzeba wiele. Nie zawsze bowiem gotowanie pyszności wiąże się z długimi godzinami spędzonymi w przy kuchni. Sukces nie zależy też od rozbudowanej liczby składników. Przykładem może być dzisiejsze danie składające się zaledwie z czterech składników (jeśli policzymy oliwę z oliwek to pięciu), które cudownie pasuje do lampki białego wina. Pasta w sam raz jeśli nie chcecie tracić całego piątkowego wieczoru na gotowanie.
Spaghetti z prosciutto crudo, rukolą i pastą pistacjową – przepis:
160-200 g makaronu spaghetti
190 g pasta di pistacchio (lub 170 g pistacji łuskanych i 4-5 łyżek oliwy z oliwek)
20-25 g rukoli
9-12 plasterków prosciutto crudo
Jeżeli nie mamy gotowej pasty di pistacchio wystarczy przygotować 170 g łuskanych pistacji, wrzucić je do blendera, dodać oliwę z oliwek i zmiksować na dość gładką pastę. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po odlaniu łączymy go z pastą pistacjową i dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerze, na wierzch dajemy umytą i osuszoną rukolę oraz 2-3 cienkie plasterki szynki sezonowanej.