Czas świąteczny w tym roku był wyjątkowo długi. Praktycznie na tydzień odcięłam się od rzeczywistości wirtualnej, ale nie oznacza to, że poświęciłam cały czas na leniuchowanie. Nowy Rok zapowiada się bardzo pracowicie, ale w pozytywnym znaczeniu. Po wyjazdach zawsze pojawia się u mnie w lodówce coś nowego, okazuje się też, że są rzeczy które trzeba zjeść jak najszybciej.
Makaron gnocchi z kiełbasą w kremowym sosie – przepis:
200 g makaronu gnocchi lub conghiliette
100 g mascarpone
200 g kremówki 30%
8 połówek suszonych pomidorów
200 g kiełbasy
1 cebula
sól, pieprz, tymianek
ser do posypania, szczypiorek
Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy posiekaną w kostkę cebulę. Smażymy kolejne 5 minut po czym dodajemy pokrojone suszone pomidory, mascarpone, kremówkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Ugotowany makaron mieszamy z sosem, nakładamy do naczyń i ozdabiamy serem oraz szczypiorkiem.