Mimo że już wiosna, to dziś polecam ciasto czekoladowe z kremem kasztanowym.
Ciasto czekoladowe bez mąki z kremem kasztanowym – przepis:
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
100 g cukru
4 jajka
30-40 g mascarpone
20-30 g masy kasztanowej
20 ml kremówki 30%
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem. Czekoladę z masłem rozpuszczamy. Następnie dodajemy do tej masy żółtka i mieszamy. Na koniec idą ubite białka. Całość dobrze mieszamy. Przelewamy do formy (moja miała 26 cm średnicy) wysmarowanej masłem, po czym wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35-45 minut. W misce mieszamy mascarpone, masę kasztanową oraz kremówkę. Całość dokładnie mieszamy. Przy pomocy szprycy nakładamy krem na chłodne ciasto.