Rabarbar jest bardzo cierpki i pachnący. Dodaje się go do kompotów, soków, a także wypieków (najczęściej drożdżowych). Jako środek leczniczy stosowany był w starożytnych Chinach i krajach arabskich. W powszechnym użyciu, w kuchni pojawił się dopiero w XVII wieku, wraz z rozpowszechnieniem się cukru. Dziś proponuję przepis na ciasto z dodatkiem rabarbaru.
Przepis na ciasto z rabarbarem:
300 g mąki
100 g cukru
50 ml mleka
100 g masła
300-400 g rabarbaru
2 jajka
1 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
Ogonki liściowe rabarbaru myjemy, obieramy ze skóry i kroimy na kawałki 3 centymetrowej długości. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól i mieszamy. Następnie dodajemy jajko, mleko oraz rozpuszczone mało. Miksujemy do momentu otrzymania jednorodnej masy. Ciasto rozlewamy do formy i przyozdabiamy kawałkami rabarbaru. Pieczemy 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.