Lato to czas świeżych owoców i warzyw. Problem polega na tym, że przy klęsce urodzaju trudno się zdecydować, co wybrać, gdy co chwila rozpoczyna się sezon na inną przepyszność. Jedną z nich są właśnie kurki, które uwielbiam w każdej formie.

Przepis na makaron z kurkami i cukinią:

300 g makaronu spaghetti lub penne
150 g kurek
mała cukinia
2 duże cebule
350 ml śmietany 18%
50 g masła
sól, pieprz
parmezan

Kurki dokładnie myjemy, po czym kroimy na mniejsze kawałki. Przygotowane w ten sposób grzyby wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy przez około 5 minut. Wodę odlewany. Na patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę i kurki. Całość podsmażamy prze kilka minut. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w półksiężyce cukinię. Później dodajemy masło oraz śmietanę i przyprawiamy. Gotowy sos mieszamy z ugotowanym makaronem. Pastę podajemy z posypaną startym parmezanem.

Makaron z kurkami i cukinią, fot.Hanami®