Ciasto z kajmakiem to cudowne remedium na jesienną niepogodę.

Kruche z kajmakiem – przepis:

Spód:
50 g mąki pszennej
80 g mąki owsianej
50 g masła
1 małe jajko

Nadzienie:
130 g kajmaku
1 duże jajko
20-30 ml mleka

Do miski wsypujemy mąki dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy zimne, drobno pokrojone masło i szybko wyrabiamy. Kulkę ciasta owijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie układamy ciasto na arkuszu papieru do pieczenia i przez drugi arkusz rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 5 mm. Ciasto przekładamy do formy o średnicy około 20 cm i układamy tak by miało około 1 cm rantu. Spód wstawiamy na 10-12 minut do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni. Do miski wrzucamy kajmak, dolewamy mleko i wbijamy jajko. Całość mieszamy do powstania gładkiej masy. Masę wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy ciasto jeszcze na około 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Kruche z kajmakiem, Fot. Hanami