Zajmuję się badaniem trendów kulinarnych, co bardzo często wiąże się z testowaniem różnych nowinek. Wśród superfoods na 2016 rok znalazły się owoce babobabu. Dotychczas baobaby kojarzyły mi się głównie z afrykańskim krajobrazem (drzewa te rosną też w Australii), Małym Księciem i piaskiem do kąpieli, który kiedyś dostałam. Tym razem miałam okazję przyjrzeć im się od strony kulinarnej. Mimo ich właściwości zdrowotnych (dużo witaminy C i dużo wapnia) zaklasyfikowałam to superfood w tej samej kategorii, co młody mielony jęczmień – czyli bardzo niesmaczne. Przez dłuższy czas szukałam dla sproszkowanych owoców zastosowania. Okazało się, że dodane w niewielkiej ilości (1 małej płaskiej łyżeczki) dają się wypić w formie koktajlu.
Mleczny koktajl z borówkami, spiruliną i owocami baobabu – przepis:
250 ml mleka
40 g borówki amerykańskiej
1/6 płaskiej łyżeczki spiruliny
1 płaska łyżeczka owoców baobau
Borówki, owoce baobabu oraz spirulinę wrzucamy do blendera. Dolewamy mleko i miksujemy.