Ciasto czekoladowe jest dobre na wszystko. Na niepogodę, zły humor czy po prostu na deser. Tym razem dodałam do niego orzechy laskowe oraz pestki z dyni.
Ciasto czekoladowe z orzechami laskowymi i pestkami dyni – przepis:
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
200 g cukru
230 g mąki
280 g śmietany 18%
6 jajek
200 g orzechów laskowych
50 g pestek dyni
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W międzyczasie ubijamy jajka z cukrem, na sam koniec ubijania dodajemy proszek do pieczenia. Do czekolady dodajemy ekstrakt waniliowy, a także małymi porcjami śmietanę. Dokładnie mieszamy. Ubite jajka łączymy z czekoladą, dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy przesianą przez sito mąkę. Ponownie mieszamy. Masę wylewamy do formy (moja miała 24 x 34 cm). Na wierzchu układamy orzechy laskowe oraz pestki dyni. Ciasto pieczemy przez 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Zamiast je kroić wycinałam okrągłe kawałki przy pomocy obręczy cukierniczej.