Świeży szpinak to kolejne warzywo, za którym tęskniłam. Ostatnio kupiłam prawie dwa kilogrami i ugotowałam dwa dania z makaronem, a także upiekłam przepyszną zapiekankę na spodzie z ciasta filo.
Ciasto filo ze szpinakiem i jakami – przepis:
ciasto filo
600 g świeżego szpinaku
2 cebule
4 jajka
gałka muszkatołowa, sól, pieprz, oregano
1 łyżka masła
Ciastem filo wykładamy formę o średnicy 28 cm i wstawiamy ją do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 10 minut. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na roztopione masło. Podsmażamy aż zrobi się złocista. Dodajemy umyty, osuszony szpinak i przesmażamy. Na sam koniec dodajemy przyprawy i mieszamy. Na zapieczony spód wykładamy masę szpinakową, a następnie wybijamy 4 jajka. Zapiekankę pieczemy 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.