Dziś przepis na smaczne i szybkie ciasto kakaowe. Świetnie sprawdzi się na niedzielny podwieczorek, a także na walentynki.
Ciasto kakaowe z dżemem malinowym– przepis:
160 g mąki pszennej
160 g cukru
160 g masła
3 jajka
1 cytryna
1/2 płaskiej łyżeczki sody
2 łyżki kakao
dżem malinowy
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wrzucamy masło, dodajemy jajka i miksujemy przez dwie minuty. Następnie dodajemy jajka i znów miksujemy. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny, mąkę, kakao i sodę, po czym miksujemy. Masę przekładamy do formy o wymiarach 34 x 24 cm. Ciasto pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu i przestudzeniu kroimy w kostkę. Na środku kostki układamy foremkę (np. serduszko czy gwiazdkę) i lekko przyciskamy. Przy pomocy noża wykrawamy kawałek ciasta. Do środka nakładamy dżem.