Idealne ciasto na podwieczorek.
Ciasto z budyniem i bezą kokosową – przepis:
Spód biszkoptowy:
4 duże jajka
110 g cukru
100 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier i miksujemy przez 6-8 minut. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do jajek. Masę wylewamy do formy o wymiarach 24 cm x 34 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez 24-30 cm w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia.
Beza kokosowa:
5 białek
150 g cukru
150 g wiórków kokosowych
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i znów ubijamy. Na sam koniec dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy szpatułką. Ubite białka wylewamy na papier do pieczenia tak, by powstał prostokąt o wymiarach 24 cm x 34 cm. Bezę pieczemy 70-130 min (w zależności od upodobań czy lubimy ciągnącą czy chrupką) w temperaturze 135 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia.
Krem budyniowy:
800 ml mleka
cukier wedle upodobań
2 budynie waniliowe
1/2 kostki masła
Gotujemy budyń. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia regularnie mieszając. Do przestudzonego budyniu dodajemy masło i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Spód ciastka wkładamy do formy. Na niego nakładamy ostudzony krem budyniowy, na wierzch zaś idzie beza kokosowa. Po przygotowaniu ciasto wstawiamy na dwie godziny do lodówki.