Masło orzechowe jest składnikiem, którego używam od stosunkowo niedawna, ale zadomowiło się w mojej kuchni na dobre. To świetny dodatek do ciast, deserów, a także mięsa. Dawniej kojarzyło mi się wyłącznie z amerykańskimi filmami teraz jest już zupełnie udomowione. Niedawno upiekłam z jego dodatkiem apetyczne ciasto.
Przepis na ciasto z masłem orzechowym:
110 g mąki
200 g cukru
120 g masła
120 g masła orzechowego
5 jajek
W misce roztapiamy masło, następnie dodajemy masło orzechowe i dokładnie mieszamy. Jajka ubijamy przez 3 minuty, następnie po woli dodajemy cukier i ubijamy przez kolejną minutę. Łączymy ubite jajka z masą maślano-orzechową po czym dokładnie mieszamy. Na sam koniec dosypujemy mąkę i ponownie mieszamy. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem oraz posypanej bułką tartą. Ciasto pieczemy przez około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.