Mimo że pogoda jeszcze letnia powoli nadchodzi czas zup i wszelkich dań rozgrzewających. Jednym z nich na pewno są wszelkie potrawki z dodatkiem kimchi.
Makaron rāmen z kimchi – przepis:
makaron rāmen (może być suszony lub świeży)
2000 ml wody
1 litrowy słoik kimchi z kapusty pekińskiej
300 g boczku pokrojonego w kostkę
3 cebule
3 ząbki czosnku
200 g tofu
pęczek szczypioru
sos sojowy
Boczek wrzucamy do garnka i przesmażamy. Następnie dodajemy posiekana w kostkę cebulę i czosnek. Przesmażamy 3-4 minuty po czym dodajemy kimchi. Całość zalewamy wodą i dokładnie mieszamy. Potrawkę dusimy na wolnym ogniu przez 60-80 minut. Przed końcem gotowania doprawiamy sosem sojowym. Rāmen gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Po ugotowaniu rozkładamy makaron do misek dodajemy kimchi z boczkiem. Na wierzchu układamy tofu pokrojone w kostkę i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.