W Europie często gotuje się z rodzimych składników kuchnię inspirowaną Azją, można też wykorzystać azjatyckie składniki do dań w stylu europejskim.
Makaron ryżowy z łososiem i suszonymi pomidorami – przepis:
150 g cienkiego makaronu ryżowego
150 g łososia wędzonego na ciepło
1 duża cebula
10-14 połówek suszonych pomidorów
natka pietruszki
oliwa do smażenia
sól, pieprz, tymianek, estragon
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażamy ją aż będzie miała złoty kolor. Dodajemy pomidory pokrojone w cienkie paseczki, łososia pokrojonego na kawałki i przyprawy, mieszamy. Smażymy aż łosoś zrobi się ciepły. Dodajemy ugotowany makaron ryżowy i dokładnie mieszamy. Porcję makaronu przed podaniem posypujemy natką pietruszki.