Lubię poranne warszawskie wyprawy na najbliższy mi rynek (żeby nie było, raczej trudno zrobić zakupy na Halach Mirowskich przed 8 rano). Świeże warzywa i owoce, kuszą żeby je kupić. Przytaszczone składniki rozkładam do lodówki. Część z nich jednak nawet nie zdąży tam wylądować. Tak było z dwoma małymi cukiniami, które aż prosiły się, aby je podać z makaronem i sosem śmietanowym.
Makaron z cukinią w sosie śmietanowym – przepis:
200 g makaronu
350 g śmietany 12%
2 małe cukinie
2 małe cebule
natka pietruszki
sól, pieprz, oregano, cząber
ser do posypania
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Podsmażamy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy pokrojoną w półksiężyce cukinię i podsmażamy przez kolejne 5 minut. Później dodajemy śmietanę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 5-6 minut. W międzyczasie gotujemy makaron. Odlany makaron łączymy z sosem i dokładnie mieszamy. Danie przybieramy natką z pietruszki i posypujemy startym serem.