Po świętach zostały już tylko kulinarne wspomnienia. Szybki powrót do pracy zaczęłam od konferencji Food Service Summit 2016. Ruszyłam z kolejnymi projektami, w tym dwoma książkowymi, więc na stół wracają szybkie dania z makaronem.
Makaron z kaczką w sosie śmietanowym – przepis:
200 g makaronu
pieczona pierś kaczki
300 g śmietany 18%
2 szalotki pudru
1 cebula
natka pietruszki
2 łyżki sosu z pieczenia kaczki
sól, pieprz, tymianek
Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę i szalotkę. Po 4-5 minutach dodajemy sos z kaczki i kawałki mięsa pokrojone na plasterki. Kiedy plastry się zarumienią wyjmujemy je i odkładamy na talerz. Patelnię zestawiamy z ognia i dodajemy śmietanę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Gotowy sos łączymy z ugotowanym makaronem. Makaron nakładamy na talerze. na wierzchu układamy plastry pieczonej kaczki. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.