W tygodniu mało kto ma czas na przygotowywanie skomplikowanych dań. Od poniedziałku do piątku liczy się czas, no i oczywiście żeby było smacznie. Ze względu na dużą ilość pracy w dni robocze w moim domu królują makarony, zupy, risotta oraz sałatki. Zimą szczególnie potrzebujemy gotowanego jedzenia, więc bardzo zachęcam do robienia domowych posiłków. Przygotowanie dobrej pasty nie jest skomplikowane i nie trwa dłużej niż 30 minut.
Przepis na makaron z łososiem i szpinakiem w sosie śmietanowym:
250 g dowolnego makaronu
250 g filetu z łososia
250 g świeżych liści szpinaku
300 g śmietany 12%
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, oregano
ser do posypania
Czosnek siekamy, cebulę kroimy w grubą kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na złoto. Następnie dodajemy drobno pokrojonego łososia i smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy śmietanę i dusimy pod przykryciem przez kolejne 3 minuty. Dorzucamy sparzony szpinak, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Po kilku minutach sos jest gotowy. W międzyczasie gotujemy makaron. Po odlaniu mieszamy go z sosem i podajemy posypany startym serem.