Pasty to smaczne i bardzo różnorodne dania. Ich dodatkowym atutem jest szybkość przygotowania. Jeszcze do końca czerwca trwa sezon na szparagi, więc grzechem byłoby nie wykorzystać ich do tej potrawy. Zatem dziś na obiad proponuję makaron z łososiem, szparagami, cukinią podany w delikatnym, śmietanowym sosie.

Przepis na makaron z łososiem, szparagami i cukinią:

300 g makaronu spaghetti lub penne
250 g łososia
pół pęczka zielonych szparagów
pół małej cukinii
350 ml śmietany 18%
estragon
sól
pieprz
parmezan

Gotujemy na parze zielone szparagi. Pokrojonego na półtora centymetrowe kawałki łososia podpiekamy chwilę na patelni. Dodajemy cukinię w małych plasterkach i dusimy na wolnym ogniu przez dłuższą chwilę. Następnie dolewamy śmietanę, przyprawiamy i na sam koniec dorzucamy pokrojone szparagi. Gotowy sos mieszamy z ugotowanym makaronem. Pastę podajemy z posypaną startym parmezanem.

Makaron z łososiem, szparagami i cukinią, fot. Hanami®