Ostatnia świąteczna propozycja to mazurek z jagodami i bezą..

Mazurek z dżemem jagodowym i bezą – przepis:

Spód:
220 g mąki
130 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli

Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy posiekane zimne masło, jajko i sól. Szybko wyrabiamy. Z ciasta robimy kulkę i wstawiamy je do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy. Możemy z niego zrobić jeden duży mazurek (około 26-28 cm średnicy) lub kilka małych. Spody pieczemy przez 17-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Dodatki:
beza
dżem jagodowy

Ostudzony spód smarujemy gęstym dżemem jagodowym. Na wierzch kładziemy pokruszoną bezę.

Mazurek z dżemem jagodowym i bezą, Fot. Hanami