Tym razem będzie trochę straszno, trochę słodko. Wszystko to za sprawą babeczek z białą czekoladą polanych serkiem z dodatkiem soku malinowego, przybranych suszoną żurawiną oraz duszkami zrobionymi z lukru plastycznego i kropelek czekoladowych. Ot taki gotyk na różowo…
Nawiedzone babeczki – przepisy:
100 g białej czekolady
200 g mąki pszennej
90 g masła
150 ml mleka
40 g cukru
2 jajka
1 łyżeczka sody
miałki serek twarogowy
sok malinowy
suszona żurawina, lukier plastyczny, kropelki czekoladowe
Czekoladę z masłem roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy jajka oraz mleko i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dosypujemy mąkę z sodą i ponownie mieszamy. Ciasto rozlewamy do papilotek. Pieczemy przez 23-26 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Serek mieszamy z sokiem malinowym (jeśli lubicie babeczki na bardzo słodko, można dodać jeszcze trochę cukru). Lukier plastyczny w kolorze białym lub kremowym cienko rozwałkowujemy. Wycinamy z niego małe duszki. Z kropelek czekoladowych robimy im oczy. Ostudzone babeczki polewamy serkiem malinowym, ozdabiamy suszoną żurawiną oraz duszkami wykonanymi z lukru plastycznego.