W wolne dni lubię niespieszne śniadania. Zapach tostów albo świeżego pieczywa. Coś na ciepło i woń porannej kawy. Dodatkowo o tej porze można zjeść posiłek na zewnątrz. Czego chcieć więcej? Oczywiście tylko miłego towarzystwa.

Jajka pieczone z szynką, kalarepa i szpinak duszone na maśle i tosty – przepis

6 jajek
8 plasterków szynki
2 kalarepy
1 cebula
250 g szpinaku
2 łyżki masła
szczypiorek
sól, pieprz
chleb tostowy

Foremki smarujemy masłem. Do każdej z nich wbijamy jajko, przyprawiamy. Następnie do każdej foremki wkładamy pokrojoną szynkę i szczypiorek. Pieczemy 15-23 minuty (w zależności od preferowanego stopnia wypieczenia) w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Kalarepę i cebulę kroimy w kostkę po czym wrzucamy na patelnie z rozpuszczonym masłem. Przesmażamy 8-10 minut po czym dusimy pod przykryciem kolejne 5. Następnie dodajemy szpinak i dusimy kolejne 5 minut regularnie mieszając, przyprawiamy solą i pieprzem. Jajka podajemy z tostami i duszoną kalarepą ze szpinakiem.

Jajka pieczone z szynką, kalarepa i szpinak duszone na maśle i tosty, Hanami®