W zeszłym roku nie udało mi się zrobić za dużo potraw z dyni, za to w tym roku trwa w mojej kuchni prawdziwy festiwal potraw z wykorzystaniem tego warzywa. Robi się coraz chłodniej, więc częściej przygotowuje również zupy. Niedawno pojawił się na Kuchniokracji przepis na zupę z dyni na słono z fetą. Tym razem proponuję coś w zupełnie innych klimatach, a mianowicie pachnącą korzennymi przyprawami, rozgrzewającą polewkę z mlekiem przybraną kwaśną śmietaną oraz słonymi pistacjami.
Ze względu na to, że dynia zawiera dużo witamin A, C i E szczególnie dobrze wpływa na cerę, a także wzmacnia odporność. Warzywo dostarcza również witamin z grupy B, żelaza, potasu oraz miedzi. Do tego jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Nie zapominajmy o słonecznym, energetyzującym, pomarańczowym kolorze.
Ostra korzenna zupa z dyni z pistacjami (z kardamonem, cynamonem i mlekiem) – przepis:
600 g miąższu dyni (lub musu dyniowego)
300 g ziemniaków
200 g marchewki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
600 ml bulionu drobiowego
100 ml mleka
40 g łuskanych pistacji
sól, pieprz, chilli, kardamon, cynamon
kwaśna śmietana do przybrania
Do garnka wlewamy bulion, wrzucamy miąższ dyni, ziemniaki, marchew, posiekaną cebulę oraz czosnek i gotujemy przez 40 minut. 15 minut przed podaniem dodajemy mleko, a także przyprawy. Przy pomocy blendera przerabiamy zupę na gładki krem. Po rozlaniu do miseczek ozdabiamy kleksem z kwaśniej śmietany i posypujemy posiekanymi pistacjami. Możemy podać z maślanymi grzankami.