Żurawina jest przepysznym i zdrowym składnikiem potraw. Zawiera dużo witamin, soli mineralnych oraz kwasów organicznych. Jest wykorzystywana w leczeniu chorób układu moczowego, chorobie wieńcowej, paradontozie i wrzodach żołądka. Jej intensywnie kwaśny smak sprawia, że idealnie łączy się ze słodkimi ciastami np. plackiem czekoladowym.
Przepis na placek czekoladowy z żurawiną:
20-40 g suszonej żurawiny
120 g czekolady
120 g masła
100 g cukru
120 g mąki
4 jajka
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem. Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy do tej masy żółtka i mieszamy. Potem idzie połowa ubitych białek, a na sam koniec mąka. Całość dobrze mieszamy, po czym przelewamy do formy. Pozostałą część ubitych białek wylewamy na wierzch ciasta i przyozdabiamy suszoną żurawiną. Ciasto pieczemy przez 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.