Jeśli nie ma się w domu drożdży albo się ich nie je, nie trzeba rezygnować z dań podobnych do pizzy. Zamiast ciasta drożdżowego można przygotować podpłomyki z dodatkami. Ja bardzo lubię takie z mąki z ciecierzycy.

Podpłomyk z mąki z ciecierzycy i mąki pszennej – przepis (porcja na 1 osobę):

90 g mąki pszennej
90 g mąki z ciecierzycy
mleko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
sól
mozzarella
kindziuk
czerwona papryka
pół cukinii
garść roszponki

Do miski wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Powoli dolewamy mleka (tyle by powstało zwarte ciasto nadające się do wałkowania), po czym wygniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i wkładamy do wysmarowanej oliwą formy o średnicy 29 centymetrów, widelcem robimy dziury w cieście (tak, by nie podnosiło się podczas pieczenia). Formę wstawiamy na około 8-10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Następnie na podpłomyk nakładamy mozzarellę, kindziuk, paprykę, cukinię i pieczemy przez kolejne 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika podpłomyk ozdabiamy roszponką.

Podpłomyk z mąki z ciecierzycy i mąki pszennej, Fot. Hanami®