Dynie już nieśmiało wkraczają do warzywników. Różne odmiany, kolory, wielkości aż proszą się, by zrobić z nich coś dobrego. Uległam, ale z braku czasu skończyło się jedynie na małym kawałku, z którego zrobiłam danie z ryżem i placki. Dziś przepis na szybkie warzywne risotto z dodatkiem świeżych liści szałwii.
Risotto z dynią, kalarepą, pomidorami i szałwią – przepis:
250 g ryżu do risotto
gorąca woda
250-300 g miąższu dyni
3 średnie pomidory
1 kalarepa
1 duża cebula
oliwa z oliwek
pół pęczka natki z pietruszki
sól, pieprz ziołowy, świeże liście szałwii
Pomidory parzymy gorącą wodą, obieramy ze skórki i kroimy w drobne kawałki. Cebulę, kalarepę i dynię kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i przesmażamy przez 4-5 minut. Do głębokiego garnka na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy kawałki pomidorów. Smażymy aż powstanie sos pomidorowy. Następnie dodajemy ryż, przesmażamy minutę i dolewamy gorącą wodę (około centymetra ponad poziom ryżu), mieszamy. Po 4-5 minutach dodajemy przesmażoną dynię z cebulą oraz kalarepą. Risotto gotujemy do momentu, aż ryż będzie miękki (ale nie rozgotowany). Należy pamiętać o regularnym mieszaniu dania, aby się nie przypaliło. 2-3 minuty przed końcem gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki, przyprawy oraz liście szałwii. Do dania idealnie pasuje lampka wytrawnego białego wina.