Lato to też idealny okres na serniki. Wszystkim, którzy lubią intensywne smaki polecam ten imbirowy.
Sernik imbirowy – przepis:
600 g twarogu półtłustego
110 g imbiru
200 ml śmietany kremówki 30%
150 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 jajka
Imbir obieramy ze skóry i przy pomocy blendera przerabiamy na mus. Ser mielimy dwa, trzy razy. Zmielony twaróg, cukier, jajka, mus z imbiru, kremówkę i mąkę ziemniaczaną wrzucamy do miski, po czym całość miksujemy mikserem na gładką masę. Masę przelewamy do formy (o średnicy 20-22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia oraz wysmarowanej masłem. Sernik wstawiamy na 60-70 minut do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu sernik wstawiamy jeszcze na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem posypujemy posiekaną czekoladą