Święta dla mnie to czas łączenia tradycji z nowoczesnością. Lubię stare sprawdzone jedzenie. Uwielbiam także mieszanie smaków. Dzisiejszy śledź łączy w sobie dobrą, polską rybę z peruwiańską sałatką.
Śledź z peruwiańską nutą – przepis:
około 300 g śledzi w oleju
1 średnia biała cebula
1 średnia czerwona cebula
1 limonka
garść kolendry
szczypta soli
Cebule kroimy w dość cienkie pióra, wrzucamy do miski, dodajemy odrobinę soli, posiekaną kolendrę i sok wyciśnięty z jednej limonki. Dokładnie mieszamy. Śledzie kroimy na niewielkie kawałki, po czym dodajemy je do cebuli. Całość ponownie mieszamy, zaklejamy folią spożywczą i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Podajemy ze świeżym pieczywem lub grzankami.