Na wolne dni zawsze przygotowuję coś specjalnego. Najczęściej są to potrawy, których zrobienie wymaga dużo czasu, ale nie zawsze. Dziś właśnie chciałaby zaproponować, szybkie, obłędne i odświętne danie. Sos do niego był tak pyszny, że następnego dnia, aby nic się nie zmarnowało, mimo iż nie lubię jajek smażonych na maśle zrobiłam sobie prostą jajecznicę.
Szparagi z krewetkami i sosem czosnkowo-chilli – przepis (dla 2 osób):
6-8 całych surowych krewetek 30/40
pęczek zielonych szparagów
garść świeżej kolendry
60 g masła klarowanego
4 ząbki czosnku
1/2 – 1 czerwona papryczka chilli
oliwa z oliwek
sól
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią drobno pokrojone czosnek oraz papryczkę chilli. Przesmażamy 2-3 minuty. Następnie wrzucamy na patelnię krewetki, solimy i smażymy przez kilka minut. W między czasie gotujemy zielone szparagi i siekamy kolendrę. Na ugotowane szparagi wykładamy krewetki, polewamy całość sosem i posypujemy kolendrą.