W tym tygodniu pierwszy raz w tym roku zrobiłam coś z agrestem. Nie jest to mój ulubiony owoc, ale raz na jakiś czas lubię z nim coś zrobić. Kwaśne owoce bardzo dobrze nadają się na sosy do mięs i konfitury. Nie najgorzej wypadają też w słodkich ciastach.
Tarta budyniowa z agrestem – przepis:
Ciasto:
230 g mąki
100 g cukru
100 g masła
1 jajko
Masło rozpuszczamy w misce. Dodajemy jajko oraz mąkę i dobrze wyrabiamy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy w wielu miejscach widelcem. Formę wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
Nadzienie:
1 budyń z cukrem
450 ml mleka
50-60 g masła
20-50 g cukru
400-500 g agrestu zielonego
Budyń gotujemy, dodając do niego dodatkowy cukier. Gdy jest gotowy dodajemy do niego masło i miksujemy, aż powstanie jednolita, kremowa masa po czym odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie myjemy i osuszamy agrest. Na koniec wylewamy przestudzaną masę budyniową do formy z upieczoną tartą, a następnie układamy na wierzchu owoce agrestu i wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny. Ciasto podajemy na zimno.