17 marca po raz kolejny miałam przyjemność przybliżać kulturę kulinarną podczas warsztatów organizowanych przez Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie. Tym razem opowiadałam o kuchniach Polski, a uczestnicy pod okiem fantastycznego zespołu przygotowali bryję grochowo-warzywną z podpłomykiem, węgorza tretowanego z miodownikiem oraz zefir cytrynowy. Nie zabrakło także degustacji polskich win. Muzeum organizuje wiele ciekawych wydarzeń i kursów zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Warto regularnie zaglądać na ich stronę. Węgorz to prawdziwa perełka kulinarna. Poniżej znajdziecie przepis, jak przygotować go w domu. Przepis został opracowany przez rekonstruktorów z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie na podstawie źródeł historycznych.
Węgorz tretowany – przepis:
1 węgorz wędzony
mąka do obtoczenia ryby
olej do smażenia ryby
1 żółtko
szklanka mąki pszennej
szklanka zimnej wody
Rozgrzewamy garnek z tłuszczem do smażenia. Przygotowujemy ciasto do tretowania: mąkę i żółtko energicznie łączymy z bardzo zimną wodą. Wędzonego węgorza obieramy ze skóry i oddzielamy od kręgosłupa, tak aby filety zostały w możliwie największych kawałkach. Oczyszczone filety kroimy na kawałki wielkości około 4 – 5 cm, obtaczamy w mące, zanurzamy w cieście i ostrożnie wkładamy do rozgrzanego oleju. Smażymy do momentu, aż ciasto będzie jasno brązowe. Po usmażeniu odkładamy rybę na papierowy ręcznik do odsączenia.