W sezonie staram się jeść szparagi na tyle sposobów, na ile to możliwe. Mimo że najbardziej lubię te podane z młodymi ziemniakami, szynką szwarcwaldzką oraz sosem holenderskim, to ciągle szukam nowych smaków. Jednym ze sposobów wykorzystania szparagów jest dodanie ich do zapiekanki warzywnej.
Zapiekanka ziemniaczana ze szparagami – przepis:
600 g ziemniaków
pęczek zielonych szparagów
1 cebula
1 cebula czerwona
3 ząbki czosnku
200 g śmietany 12%
300 ml mleka
2 łyżki mąki
1 jajko
ser żółty do posypania
natka pietruszki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Ziemniaki kroimy w plasterki i obgotowujemy przez 2o minut. Na dnie brytfanki najpierw układamy ziemniaki następnie szparagi, później cebule i czosnek. Do miski wlewamy mleko, śmietanę, dodajemy mąkę, jajko i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Mieszaniną zalewamy warzywa w brytfance, po czym całość posypujemy żółtym serem. Pieczemy 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.