To danie wymaga trochę czasu, ale jest tego warte.
Żeberka z miodem, sosem sojowym i imbirem – przepis:
2000 g żeberek wieprzowych
80 ml sosu sojowego
4-5 łyżek miodu
6 cm kłącza imbiru
szczypta chilli
woda
mąka
tłuszcz do smażenia
Żeberka kroimy na kilkucentymetrowe kawałki, obtaczamy je w mące i przesmażamy 2-3 minuty z każdej strony. Przesmażone żeberka układamy w garnku, zalewamy je wodą, tak by było jej około 1 cm więcej niż mięsa. Dodajemy obrane i pokrojone kłącze imbiru. Kiedy woda się zagotuje podkręcamy ogień. Żeberka dusimy na wolnym ogniu przez 3 godziny regularnie mieszając. Następnie dodajemy miód, sos sojowy oraz chilli i dusimy pod przykryciem kolejne 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. Podajemy z pieczonymi ziemniakami lub ryżem