Czarny, kleisty ryż jest często używany w azjatyckich deserach. Nadaje on jedzeniu delikatny smak i jedwabistą fakturę. Przyjemnie komponuje się z mlekiem kokosowy, wanilią, cynamonem, kardamonem, a także słodkimi owocami. Dziś przepis na ciasto będące połączeniem tajskich smaków i sprawdzonych europejskich przepisów na wypieki.
Ciasto z mąką z czarnego ryżu i mleczkiem kokosowym – przepis:
100 g mąki z czarnego, kleistego ryżu
100 g mąki pszennej
70 g masła
100 g cukru
100 ml mleczka kokosowego
4 jajka
pół łyżeczki sody
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem. Rozpuszczamy masło w misce i gdy jest już płynne, dodajemy do tej masy żółtka oraz mleczko kokosowe i mieszamy. Później powoli dosypujemy przesiane przez sito mąki z czarnego ryżu oraz pszenną, a na sam koniec ubite białka oraz sodę. Mieszamy, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek, po czym przelewamy do formy. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.